Vložena
rdeča pesa je nepogrešljiva zimska solata. Zaradi procesa fermentacije, ki je
potekel tekom kisanja, vsebuje probiotike, vitamine in minerale, ki jih med
zimo potrebujemo, da ohranjamo močan imunski sistem. Jaz sem jo skupaj s sestro
letos vlagala prvič, po receptu in navodilih stare mame. Peso smo pridelale na
vrtu iz ekološkega semena. Zrasli so res zdravi in veliki gomolji, ki smo jih
pobrale konec julija.
Letos smo vzgojili rdečo peso v sosedstvu s korenjem. Izkazalo se je, da sta zelo dobra soseda. |
Rdečo
peso smo vložile še isti dan, ko smo jo pobrale, saj stara mama pravi, da le
tako ohrani sočnost okusa. Če bi rdeča pesa stala pobrana nekaj dni, bi se
posušila in okus bi bil zato bolj »žavtav«. Torej prvo pravilo pri vlaganju rdeče
pese je, vlagaj jo takrat, ko jo pobereš.
Pobrano
peso očistiš in skuhaš. Skuhaš jo tako, da daš najdebelejše gomolje na dno in
potem proti vrhu vedno manjše. Na tak način se bodo lahko različno veliki
gomolji enakomerno skuhali. Rdeča pesa je kuhana, ko lahko vilice zlahka zapičimo
do sredine gomolja.
Kuhana rdeča pesa |
Ko
je rdeča pesa kuhana, odlijemo vročo vodo in počakamo, da se ohladi do te mere,
da jo lahko olupimo. Rdečo peso je treba olupiti še toplo. Nalažje je, če si
pomagamo z vilico, na katero gomolj napičimo in se s tem izognemo stiku z
vročino. Olupljeno peso naribamo na kolobarje. Lupljenje in ribanje sva s sestro opravljali kar zunaj. Tako sva se izognili pacanju kuhinje stare mame.
Ribanje rdeče pese |
Naribana
pesa lahko tudi nekaj ur počaka. Me smo požele toliko pese, da smo jo skuhale v
treh rundah, ker nismo imele večjega lonca. Ocenjeno na oko, smo z njo skoraj napolnile
5 L veliko plastično posodo. Ko je bila
zribana pesa pripravljena, smo zavrele mešanico vode in vinskega kisa, obojega
po 1,5 L (skupaj 3 L). Zavreto mešanico smo prelile v posodo s peso in vse
skupaj dobro premešale.
Dodajanje mešanice kisa in vode v naribano rdečo peso |
Polnjenje kozarcev |
Vsak kozarec smo nepredušno
zaprle, in ga obrnjenega povaljale po podlahti roke, da smo preverile, če
slučajno pušča. Zaprte kozarce vložene rdeče pese smo nato položile v posodo z
vodo in jih še za pol ure zavrele na plinskem ognju.
Ko peso vložimo v kozarce, te še za pol ure zavremo na plinskem ognju |
Nato smo lonec s kozarci odstavile s plinskega ognja in
jih pustile čez noč. Drugi dan smo kozarce spravile v ozimnico.
Špela Bavec