ČESEN
Pridelovanje
česna na domačem vrtu je zelo enostavno. Ohranjanje dobre kakovosti pa zahteva nekaj
skrbi in pozornosti. Pomembno je pletje, ker česen ne mara konkurence.
Zalivanje in ne zalivanje, spravilo ob pravem času in pravilno sušenje so
pomembni za pridelek kvalitetnih strokov. Česen lahko raste v precej raznolikih
tleh, ampak najraje ima dobro pretočna ilovnata tla z veliko organske snovi,
zato je dobro predel, kjer ga bomo sadili, obogatiti s kompostom, hkrati pa je
kolobarjenje (se pravi vsakoletna menjava območja sajenja) dobra praksa. Tla
moramo pred sajenjem tudi dobro obdelati in zemljo razrahljati. Za večino sort
česna je najbolje, če jih posadimo v jeseni. Čas sajenja mora biti ravno
pravšen, da imajo korenine možnost za razvoj in da vrhovi ne prebijejo površja
pred zimo. Česen, ki ga posadimo spomladi pa dozori precej pozneje kakor
jesenski.
Česen za sajenje |
Priprava
strokov za sejanje
Za sajenje česna izberemo največje in najkvalitetnejše
glavice, ki jih damo narazen na stroke tik pred sajenjem in nič prej. Stroki so
pritrjeni na bazalno ploščo, iz katere rastejo ven korenine. Ko počimo glavico
česna na posamezne stroke, se morajo ti lepo odcepiti, tako da pustijo odtis na
bazalni plošči. Na robovih odcepljenih delov strokov poženejo korenine, zato
pazimo, da jih ne poškodujemo. Manjše stroke raje uporabimo za prehrano, ker
bodo večji stroki proizvedli večje glavice do konca rastne sezone, lahko pa jih
vseeno posadimo, vendar bodo ti proizvedli bistveno manjše glavice.
Sajenje
V dobro
obdelanih tleh lahko posadimo več vrstic česna, kjer naj bodo stroki posejani
približno 10 cm narazen, oziroma toliko da bodo imele rastline dovolj prostora
za rast. Ožji razmik
bo povzročil, da bo zraslo večje število manjših glavic.
Česen |
Pomembno je, da strok
posadimo tako, da je koničasti konec obrnjen navzgor in vsaj 2 cm pod površjem.
Ko je česen posajen, ga lahko po želji pokrijemo s plastjo zastirke, ki ima
učinkovite lastnosti, kot je ohranjevanje vlage, uravnavanje temperature in
zaviranje rasti plevela, ter slabe lastnosti, kot je zavetišče za glodalce in
privabljanje jelenov. Vse dejavnike je treba pretehtati glede na naravo in
lokacijo, kjer boste sadili. Česen ne mara pretirano mokrih tal in tudi ne ponavljajočega
zmrzovanja in odtajevanja. Ponavljajoče se zmrzali lahko povzročijo, da se
mlade korenine strgajo stran. Zato je
včasih priporočljiva zelo tanka plast zastirke, ki dobro varuje pri hudih
zimah. Zastirka pomaga tudi pri poletni rasti česna, ko je huda vročina, saj jo
česen ravno tako ne prenese preveč. Kot zastirka so najbolj priporočljivi
sesekljani listi, močvirska trava ali trs. Seno iz zrnatih rastlin, kot je
pšenica, ni ravno dobra izbira, ker lahko gosti pršice, ki napadajo česen. Seno
trave pa je primerno, če vas ne moti velika količina travnih semen v tleh.
Zalivanje
Česen zahteva
dokaj enakomerno vlažnost tal v svoji zgodnji rasti in nato ne potrebuje
dodatnega vlage v obdobju zadnjih nekaj tednov. Če pa vlage ni dovolj česen ne
razvije obilne glavice. Pretirano zalivanje privede do česna, ki ima slabe ovoje,
praske na koži in napadejo ga plesni; tak česen je tudi zelo težko ohraniti za
daljše obdobje.
Pobiranje
Nekaj tednov pred spravilom česna ne smemo zalivati. Približni čas za pobiranje je odmiranje listov. Najbolje je za začetek pregledati nekaj glavic na terenu, tako da
previdno odstranimo talno umazanijo. Pri dozorelih glavicah lahko občutite trdne
odrasle stroke preko ovojev. Žetev se lahko vrši že pozno spomladi, glavni
pridelek pa je šele avgusta pri poznih sortah in spomladi posajenih strokih. Pred
puljenjem lahko okoli česna z ozko lopatico previdno razrahljamo tla. Česen se
lahko tudi opeče na soncu in spremeni okus, zato ga raje spravimo in sušimo v
skladišču. Pomembno je da skladiščimo samo čiste in zdrave stroke. Tekom rastne
sezone tudi odstranimo rastline, ki ne rastejo dobro so na videz sumljive.
Zdravljenje
Ko česen
požanjemo, ga moramo preprosto povedano pozdraviti. Pri zdravljenju prehaja
energija iz listov v glavico, ko se te posušijo. Odstranimo vso umazanijo iz
korenin, pri čemer pazimo, da česna ne ranimo. Korenine pustimo kar pritrjene, saj
imajo umirjajoč učinek na stopnjo sušenja. Ob majhni količini pridelka, lahko
slednjega postavimo v zunanji prostor, kjer je zaščiten pred soncem in dežjem ter
kjer je zadostno kroženje zraka. Učinkovito je, če rastline česna kar obesimo v
šopkih z 4-6 rastlinami. Primerno število rastlin v nizu je odvisno od njihove
velikosti in stopnje vlage ob trgatvi. Važno je, da kroženje zraka doseže vse
posamezne glavice. Obešene šopke odstranimo od neposredne svetlobe, v topel
prostor z dobrim kroženjem zraka. Idealna pogoja sta temperatura 27°C in čas
sušenja dva tedna. Na ta način se glavice posušijo enakomerno in brez
kvarjenja. Cilj so pravzaprav suhi ovoji in ohranitev vlage ter olja v notranjem
delu česna.
Sušenje česna
|
Čiščenje
Ko so
česnovi ovoji suhi, pripravimo česen za dolgoročno hrambo, ali ponovno sajenje. Priporočeno je,
da najprej izberemo česen za ponovno sajenje. Izberemo najboljše, velike in
povsem zrele glavice. Če sadimo takoj v jeseni nam ni treba pretiravati s čiščenjem,
ki pa mora biti učinkovito za daljšo hrambo. Čiščenje sestoji iz obrezovanja
listov in korenin ter odstranjevanja umazanih zunanjih ovojev. Če so korenine
hrustljavo suhe se bodo skupaj z umazanijo snele, če nekajkrat podrgnemo z
rokavico, tako da ostane kratek šopek korenin. Če so korenine vlažne, jih
morate obrezati s škarjami, pri čemer mora še vedno ostati 1 do 2 cm laskov. Vrhove obrežemo, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo kože, ki ščiti posamezne stroke. Pustite dovolj stebla, da bodo
stroki pred uporabo pokali enostavno. Papirnati ovoj varuje česen in ga ohranja
svežega. Odstranite le najbolj umazane zunanje ovojne plasti.
Pridelek česna |
Shranjevanje
Dobri pogoji
shranjevanja in ustrezno pripravljen česen lahko traja od 6 do 8 mesecev ali
več. Dejanski čas je odvisen od številnih dejavnikov. Hranimo ga na hladni in
stabilni sobni temperaturi. Temperatura v razponu 15 - 18°C, zmerna vlažnost in vsaj
delno kroženje zraka je zelo učinkovito.