Danes na tržišču
že res težko najdemo ognjičevo kremo, ki ne bi vsebovala škodljivih snovi, kot
so npr. parabeni ali parafin. Parabeni so sicer naravnega izvora in ti delujejo
protimikrobno, vendar pa v kozmetični industriji uporabljajo sintetične
parabene, ki so se v praksi izkazali za škodljive, saj so jih v zaznavnih
količinah odkrili v rakastem tkivu dojk [1]. Parafin je sintetični
nerazgradljivi odpadni produkt naftne industrije in je po svojih lastnostih
precej podoben čebeljemu vosku, zato ga pogosto uporabljajo v kozmetiki. Da bi
se izognili uporabi škodljivih sestavin, si ognjičevo kremo (Slika 1) lahko
izdelamo kar sami. Z ustnim izročilom se je ohranil precej preprost recept za
izdelavo ognjičeve kreme, sestavljene iz vrtnega ognjiča, oljčnega olja in
čebeljega voska iz ekološke pridelave (Slika 2). Teh sestavin imamo v Sloveniji
še vedno na pretek in so dostopne skoraj v vsakem manjšem kraju, njihove
lastnosti in učinki pa so opisane v številni strokovni literaturi [2, 3, 4, 5,
6, 7].
![]() |
Slika 1: Doma izdelana ognjičeva krema iz ekoloških sestavin |
OGNJIČ [2, 3, 4]: Ognjič (Calendula officinalis) je
nepogrešljiva rastlina ekološkega vrta, saj privablja koristne žuželke, ki
uničujejo škodljivce. Je samosevec in se hitro razraste po vrtu. Za svojo rast
potrebuje polno sonce, vendar pa prenaša tudi delno senco. Zanj so ugodna
zmerno rodovitna tla, ki dobro odvajajo vodo. Ognjič pa ni samo zelo koristen
le na vrtu, ampak je zelo uporaben tudi pri izdelavi kozmetičnih izdelkov, med
njimi ognjičeve kreme. Uporabni deli so cvetovi, ki imajo značilne učinke na
celjenje ran in protivnetne lastnosti. Značilne sestavine so t.i. trierpenski
sapoini in alkoholi, flavonoidi, hidroksikumarini, karotionoidi, vodotopni
polisaharidi in eterično olje. Ognjič v obliki mazila, kreme ali olja, v
katerem se je namakala rastlina, je primeren za zunanjo uporabo (pri spolnih
boleznih, ranah in vnetjih kože ter očesne veznice). Ognjič rahlo zapira rane,
tako da pomaga zaustavljati krvavenje, medtem ko njegovi protimikrobni učinki
preprečujejo, da bi se mesto poškodbe okužilo. Učinkovito deluje proti
gljivicam in nekaterim drugim negativnim spremembam kože, kot so akne, ekcemi,
itd. Ognjičevo mazilo celi tudi nožne razjede in poškodbe, boleče ali srbeče
hemoroide in krčne žile, razpokane prsne bradavice ter brazgotine od carskega
reza po porodu, ki so pogoste posledice nosečnosti. Ključno je to, da se tkivo,
ki se zdravi z ognjičem, izredeno hitro celi.
OLIVNO OLJE [5, 6]: Oljčno olje je rastlinskega izvora in se
ga za razliko od ostalih olj, ki so semenskega izvora, pridobiva iz plodov
(oljk). Oljčno olje sestavlja (98-99%) zmes različnih trigliceridov, ki
predstavljajo najpomembnejšo skupino maščob nam dobro poznane in zdrave
mediteranske prehrane. Trigliceridi so organske kemične snovi, estri alkohola glicerola
(glicerina) z višjimi maščobnimi kislinami, katere v večji meri sestavljajo
oljeve kisline (mononenasičene, 80%), v manjši meri pa palmitinove in
stearinove kisline (nenasičene, 10%) ter linolove (polinenasičene, 10%).
Slednje so še posebej pomembne, saj spadajo med esencialne kisline, kar pomeni
da jih živi organizem ni zmožen sam sintetizirati, ampak jih mora zaužiti s
hrano. Esencialne kisline uravnavajo nekatere pomembne biokemične
reakcije v organizmu. Sestavine iz oljčnega olja uravnavajo delovanje jeter,
žolča in želodca ter pospešujejo sprejemanje vitaminov A, D, E in K. Pomembno
vlogo igrajo pri zniževanju holesterola v krvi in tako preprečujejo pojav
artioskleroze in obolenja srca. Učinkovito hranijo, branijo in mehčajo kožo,
zato je oljčno olje še posebej uporabno v samostojni obliki, ali v kombinaciji
z drugimi sestavinami v obliki mil, mazil in krem. Poleg naštetega naše telo
varuje še pred boleznimi, kot so razjede in gastritis, sladkorna bolezen,
izguba kostne mase ter hkrati ščiti DNK prostih radikalov, deluje protivnetno
in preprečuje raka na debelem črevesju, prsih in koži.
ČEBELJI VOSEK [7].: Čebelji vosek čebele uporabljajo za
gradbeni material, s katerim si zgradijo satje. Izločajo ga samo čebele
delavke, stare od 12 do 18 dni, medtem ko opravljajo nalogo dojilj in še preden
postanejo čebele delavke. Čebelji vosek je kemično zelo stabilna in odporna
zmes, ki jo proizvedejo čebele s posebenimi žlezami. Zmes sestavljajo estri
visokomolekularnih kislin in visokomolekularnih monohidroksilalkoholov,
karbolnih kislin, alkoholov in ogljikovodikov. Vsebuje še mineralne snovi,
barvila in precej vitamina A. Zaradi teh lastnosti je nepogrešljiva surovina
pri izdelavi kozmetičnih izdelkov, kot so kreme za kožo. Že v davnih časih so
ga v obliki mazil uporabljali pri zdravljenju krast, opeklin, kožnih bolezni,
angine, pljučnice, revmatizma, itd.
![]() |
Slika 2: Sestavine za izdelavo ognjičeve kreme- vrtni ognjič, ekstra deviško olivno olje in čebelji vosek |
IZDELAVA: Za izdelavo ognjičeve kreme (Slika 1) je na voljo
precej različnih napotkov, zato se je najbolj enostavno odločiti za enega ali
kombinacijo večih, odvisno ali želimo bolj gosto ali bolj redko kremo. Sama sem
za izdelavo kreme uporabila 1,5 L ekstra deviškega oljčnega olja, 20 dag
čebeljega voska in vrtni ognjič (ognjičevih cvetov toliko, da so na gosto
plavali v oljčnem olju) (Slika 2). Cvetove sem stresla v večjo posodo in jih
prelila z oljčnim oljem. Zmes cvetov in olja sem približno 2h segrevala in
občasno premešala na zmernem ognju, tako da olje ni nikoli zavrelo, saj se pri
previsoki temperaturi izgubi veliko njegovih bioloških vrednosti. Po tem sem
zmes za 24h pustila stati pri miru na sobni temperaturi v temnem prostoru.
Naslednji dan sem preko gaze prelila zmes ognjiča in oljčnega olja v drugo
posodo, zato da sem odstranila ognjičeve cvetove in jo kot tako ponovno rahlo
segrela ter vanjo vmešala še čebelji vosek, ki sem ga predhodno stopila posebej
v drugi posodi. Na ta način se je vosek lažje in hitreje zmešal z zmesjo
ognjiča in oljčnega olja. In tako je nastala zmes ognjiča, oljčnega olja in
čebeljega voska, ki ji pravimo tudi ognjičeva krema. Takoj ko v segreti zmesi
ni bilo opaziti nobene grudice čebeljega voska, sem zmes prelila v posodice in
jih pustila odprte, dokler se krema ni shladila (Slika 1). Nato sem posodice
zaprla. Tako pripravljena krema zdrži celo sezono, do naslednjega poletja, ko
bo vrt spet poln ognjiča.
Špela Bavec, Društvo Natura Kultura
[1] Paraben. Wkipedia, the free encyclopedia, 01.09.2014.
Dostopno na http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben
[2] Pears P. & sodelavci, 2001. Encyclopedia of Organic
gardening. (Slovenski prevod: Naravno vrtnarjenje: Do zdravih pridelkov brez
kemikalij. Prevedel: Milan Lovka, 2010)
[3] Reader's digest, 2008. The complete book of herbs.
(Slovenski prevod: Velika knjiga o zeliščih, Prevedel: Vital Sever, 2010)
[4] Grünwald, J. & Jänicke, J., 2004. Grüne Apotheke.
(Slovenski prevod: Zelena lekarna, Prevedla Irena Madric & Andrej Rosina,
2007).
[5] Sancin, V, 1990. Velika knjiga o oljki.
[6] James D. Corrigan, Olive Oil and Health, 2011. Olive oil
and by-Products: Mainly components and compounds effect on health, str 393-407.
[7] Pedrotti, V., 2003. Med, cvetni prah, matični mleček,
propolis in strup: Lastnosti in učinki pridelkov čebeljega panja in apiterapija.
(Prevedla Marjana Samide, 2002).